fbpx
Minimalism

Vecka 3 – Rensa i skafferiet

rensa i skafferiet - organisera

Dags för vecka 3 i utmaningen! 😀 Det känns riktigt bra att rensa ut och organisera här hemma! Hoppas det går bra för er med 😀

Denna vecka tar vi itu med skafferiet! Rensa ut mat som blivit gammalt (oätbart), mat som är på väg att gå ut som man vet att man inte kommer att käka upp (för att skänka till någon annan) eller mat som man inte gillar (kanske från någon box). Och sedan organisera upp det helt enkelt!

organisera skafferiet

Jag började med att ta ut precis all mat ur alla skåpen i köket. Sedan sorterade jag allt efter kategori.

Glöm inte att torka av alla hyllorna innan du sätter in allt igen. Det är lika bra att storstäda när man ändå håller på! 🙂

Tyckte vi hade en riktig röra! Mycket som gått ut (oätbart skulle jag tro) och mycket som var på väg att gå ut som jag visste att vi inte skulle äta upp inom rimlig tid. Jag rensade ut allt sådant ätbart och skänkte vidare!

rensa i skafferiet - organisera
rensa i skafferiet - organisera

Vi hade saker lite överallt också. Så jag såg till att samla allt som hörde ihop på samma ställe så att det var enklare att hitta. Dessutom körde jag butiksprincipen på grejer som vi har fler av; nyast innerst och äldst ytterst. Så blir det inte så mycket svinn.

rensa i skafferiet - organisera

Organisering i skafferiet

Plastburkarna jag förvarar bland annat pasta, socker och ris i kommer från IKEA. De höga är rätt bra eftesom det oftast ryms ett par förpackningar i dem så man kan slänga dem sedan. Tar mindre plats!

Dessutom använder jag mig av billiga vita förvaringsboxar (IKEA) för att ha bättre organisering. Förvaringsboxarna är egentligen till byrålådor men det struntar jag i 😛

De små runda glasburkarna med nötter och strössel i är Ball Mason Jars.

glasburkar som förvaring i skafferiet

Dessutom hittade jag minsann mina gamla glasburkar (också IKEA) längst ner och längst in! De har jag inte använt sedan vi flyttade från den gamla lägenheten. Också ett perfekt sätt att organisera upp matvaror i 🙂

Nu blev det ganska tomt i skåpen! Men jag behöver fylla på med lite mer bakgrejer som t.ex. mjöl, så det kommer väl att fyllas på lite till.

Jag blev nöjd med rensningen i skafferiet faktiskt! Skönt att få det urstädat också 🙂

Missat en vecka?
Vecka 1 – rensa ut 10 saker
Vecka 2 – rensa i linneskåpet

 • Linda
  2019-01-15 at 12:49

  Jättebra med torrvaror i burkar ifall man får med sig ohyra! Då sprids det ju inte på samma sätt.

  Jag har rensat mitt skafferi två gånger de senaste veckorna och skänkt allt ätbart. Jag märkte att mycket av det som skänktes var från olika boxar så jag ska inte köpa såna mer, såvida de inte kostar 1 kr. Känns onödigt om det ändå skänks bort i slutändan…

 • Maria
  2019-01-15 at 07:05

  Åh nej. Rensade ut linneskåpet.. Och nu måste jag rensa skafferiet.. 😊 Tack för alla tips. Jag borde, så tänker på det till helgen.

 • Jenna alppiranta
  2019-01-14 at 22:48

  Vad fint det blev 🙂 Måste också ta tag i rensningen mer.