fbpx
Minimalism

Vecka 2 – rensa i linneskåpet!

vecka 2 - rensa ut i linneskåpet

Ny vecka – ny utmaning! Denna vecka är det dags att ta tag i ett rätt tråkigt område enligt mig själv. Linneskåpet! 😛 Dags att rensa bland handdukar, påslakan, örngott och kökshanddukar!

Några tips

 • Plocka ut allt ur linneskåpet och lägg på t.ex. sängen.
 • Har du haft kaos i skåpet med handdukar och påslakan huller om buller så är det bra att sortera upp allt i varsin hög.
 • Bestäm hur många uppsättningar med sängkläder du behöver. Du behöver minst ett ombyte till varje säng.
 • Gå igenom handdukarna, kökshanddukarna och badlakan – behöver du verkligen alla? Rensa bort de som är slitna eller som du inte gillar.
 • För att få bättre plats kan du rulla lakanen/handdukarna. Jag rullade påslakan och tillhörande örngott i samma rulle.
 • Har du dra-på-lakan? Så här viker jag mina (YouTube). Det tar ett tag att lära sig men sedan går det snabbt!
 • Dela sedan upp allt du rensat ut i släng-, sälj- eller skänk-högar!

Före

rensa ut - linneskåpet - före

Före: Inte särskilt snyggt!

Vi är ju bara två personer i vårt hushåll. Och jag kan tycka att det är lite mycket med fyra uppsättningar sängkläder men vill inte göra mig av med dem riktigt ännu. Däremot har vi bara två par dra-på-lakan och ett par vanliga lakan (till gäster).

Hatar våra hyllplan (vi bor i hyresrätt). De är av papp och superömtåliga och svaga. De var sönder redan när vi flyttade in. Hade kunnat sätta in egna hyllplan men känner inte att det är prio just nu.

Efter

linneskåp - efter

Efter: Mycket snyggare!

Vi har även några extra örngott som jag vek enligt KonMari-metoden och satte i en Glossybox-låda 🙂

Kökshanddukar hade vi massor av också. En del går till släng-högen då de antingen var trasiga eller hade fläckar som inte försvunnit. Jag behöll fyra stycken i skåpet och resten som var fina och hela lade jag in en plastback (där vi förvarar nya handdukar & dukar som vi fått i t.ex. present eller julklapp) i vårt förråd i lägenheten.

Jag är nöjd med min insats måste jag säga! 😀

Missade du förra veckans utmaning? Här är den: Vecka 1 – rensa ut 10 saker.

 • Rebecca
  2019-02-14 at 07:31

  Har du frågat hyresvärden om nya hyllplan? Det gjorde jag och fick trådkorgar istället, de hade ett lager som de bytte ut efterhand. Om inte så fråga, det skadar inte 🙂

  • Gratisprinsessan
   2019-02-14 at 08:15

   Ja vi har gjort det. Fick svaret att de inte byter ut (till hyllplan i trä) förrän de är obrukbara haha.

   • Rebecca
    2019-02-18 at 07:50

    Det ordnar sig nog snart :P.

 • Caroline
  2019-01-09 at 08:56

  Snyggt!
  Åh dom dära hyllplanen har jag också haft, helt kassa.
  Tips är att kolla på återvinningsaffärer, där brukar man kunna hitta bättre hyllplan till en billig peng :-), slipper du köpa nytt.

 • Liza
  2019-01-08 at 01:55

  Åh vad satisfying att se efterbilden, blev ju jättebra. Hyllplan i papp var något nytt för mig, känns ju inte speciellt hållbart men förstår att det inte är prio på att sätta in egna hyllplan liksom. Hoppas kunna få lite inspiration av dig att ta mig an mitt egna skåp här hemma… Är så mycket jag vill rensa och göra iordning men hittar inte orken, fick åtminstone upp Tradera-annonserna i tid 🤗

 • Rose-Marie
  2019-01-07 at 23:47

  Så fint du gjort ! Ska hämta ork å oxå rensa ut 😄

 • Sanna
  2019-01-07 at 23:02

  Härligt med en massa peppande och bra tips! Har redan planerat att ta tag i linneskåpet här hemma, då jag förra veckan rensade skåpet bredvid (spel/pyssel skåpet). Så detta var ju perfekt och ska sparas undan till morgondagen då jag hoppas hinna med att se över det.

  Kram Sanna

 • Daniella
  2019-01-07 at 22:51

  Man kan även klippa sönder dylikt för att använda som disktrasa eller dammtrasa m.m. för att underlätta och få en mer miljövänlig/billig städning då man kan återanvända dessa efter man tvättat de i t.ex tvättmaskinen.

 • Sandra
  2019-01-07 at 20:52

  Vad fint du gjort! Utsorterade frottéhanddukar kan man klippa i småbitar och använda som städtrasor eller liknande. Inte för att jag gör det själv men det är väl tanken som räknas 😉 Jag måste verkligen rensa ut jag med, vi har massor med handdukar och sängkläder.

 • Marielle
  2019-01-07 at 18:57

  Vad fint det blev efter du rensat! Före/efter bilder är alltid lika spännande! Jag rensade våra hyllplan med handdukar/sängkläder igår, blev en hel sopsäck som ska återvinnas. Samt ge bort lite till övriga i familjen, blev mycket mer plats. Men jag tycker fortfarande att vi har för många dusch/badhanddukar, ca tjugo stycken till två personer! *skäms*

 • Mikaela
  2019-01-07 at 18:38

  Spännande att följa dina utmaningar 😃 vart ju jätte bra resultat! Hoppar dock denna utmaningen då jag rensade våran byrå i november 😊 och gjorde som en tipsade om ovan, lämnade in på kappahl när jag hade hittat något jag ändå tänkt köpa där. Perfekt ist för att bara slänga.

 • Nina
  2019-01-07 at 16:30

  Jag gick igenom mina handdukar i december och rensade ut och tvättade upp nya som jag hade liggande i skåpet.
  Sängkläder har jag i en brudkista i sovrummet, då hyllorna i skåpen inte klarar av tyngden.
  Väntar med spänning på vad du ska rensa ut i vecka 3 🙂

 • Igina
  2019-01-07 at 13:33

  Du har gjort så fint. Jag behöver också göra ordning. Jag hoppas att orkar snart.

 • Nadja
  2019-01-07 at 13:15

  De textilier som ska kastas kan man lämna in på Hemtex och HM bl.a. där får man 50 kr i rabattcheck vid köp över 300 kr / inlämnad påse.