Minimalism Tips

Projekt – Rensa ut 31 saker under juli månad!

minimalism - rensa ut 31 saker

Rensa ut 31 saker

Det här inlägget skulle egentligen ha postats igår men jag kom helt av mig! 😛 Jo, det är så att jag hade tänkt ge mig själv en utmaning under juli månad! Nämligen att rensa ut en sak varje dag i 31 dagar!

Det känns som att jag har kommit av mig lite i mitt rensande och tänkte att ett sådant här projekt kan göra att jag kommer igång igen! Ni får jättegärna vara med om ni vill 🙂

Nu är det inte “minst saker i hemmet vinner“, utan det handlar om att rensa ut sådant som är helt onödigt att förvara i hemmet. Saker om inte har någon användning och bara ligger där år efter år. Man får mer plats, mer pengar i plånboken om det finns saker att sälja, och hemmet blir rymligare! Out of sight – out of mind!

Men det måste få ta tid, det går inte att fara runt i alla rum en och samma dag och rensa, det blir kaos i skallen och det finns risk för utmattning!

För att motivera mig själv ännu mer så kanske det är en bra idé att redovisa för er varje vecka vilka 7 saker jag har rensat ut? Tänkte att jag kanske ska lägga ut en bild varje dag på Instagram också. Vad tror ni om det?

Vill du vara med men vet inte var du ska börja? Här kommer några tips!
kickstarta rensningen - 10 enkla saker att rensa ut

Kickstarta rensningen – 10 enkla saker att rensa ut

 1. Köksredskap – i köket gömmer det sig en massa onödigt! Lägg upp allt du har i dina kökslådor och rensa ut onödiga dubbletter.
 2. Porslin, glas och muggar – har du udda porslin eller muggar som du aldrig dukar fram? Dags att sälja/skänka/slänga!
 3. Handdukar och lakan – hur många behöver man egentligen? De flesta av oss har säkerligen för mycket. Gamla och slitna handdukar och lakan kan du, om du känner dig händig, göra något nytt av. Eller varför inte skänka bort till de som behöver?
 4. Medicinskåpet – rensa ut gamla mediciner och lämna in till ditt apotek, ofta får du även poäng i deras kundklubb också!
 5. Garderoben – gå igenom din garderob och plocka ut plagg och skor som du sällan använder, trasiga strumpor och för små/stora plagg! Skänk eller sälj det som går.
 6. Bokhyllan – dignar din bokhylla av en massa utlästa böcker? Då kan det vara dags att rensa! Spara bara de som betyder något speciellt för dig.
 7. Skräplådan – har vi inte alla ett ställe i hemmet där vi bara slänger ner grejer? Ett ställe där allt tenderar att hamna? Vi har en låda i en byrå vid ytterdörren där diverse hamnar. Kaos! Rensa bums!
 8. Plastburkar – ännu en pryl som brukar samlas på hög! Släng uttjänta burkar i återvinningen. Kanske ska du passa på att plastbanta också? Skaffa glasburkar istället!
 9. Gamla räkningar och kvitton – dags att ta tag i pappershögen! Rensa ut gamla räkningar och kvitton som inte har någon nytta! Spara kvitton på dyra inköp och kvitton där garantin fortfarande gäller. Sortera och sätt in i en pärm.
 10.  Instruktionsmanualer – allt finns digitalt numera, släng dina gamla instruktionsmanualer!

Resultatet av projektet

Här kan du läsa mer om hur det det gick!

 • Marie
  2018-07-07 at 13:01

  Så kul att hitta din blogg. Vi har i vår familj precis gjort en jättestor utrensning av just sådant du nämner som tips. Känns så bra! Även om jag i vissa stunder fick panik, inte av att göra mig av med sakerna, utan varför har jag skaffat allt för.

 • Mikaela
  2018-07-03 at 22:16

  Bra idé! Jag brukar ta ett rum i taget, sortera upp “tradera, slänga, ge bort”. Men det blir så mäktigt varje gång på nåt sätt.. Så dina tips är ju så bra 😀 tack! Ha en fortsatt trevlig sommar!

  • Gratisprinsessan
   2018-07-13 at 17:12

   Ja det är lätt att det bli överväldigande. Det brukar bli så för mig haha. Så en grej om dagen känns bättre! 🙂 Sparar alla grejerna till slutet av månaden så jag skänker/slänger/säljer då istället 🙂

 • Annie
  2018-07-03 at 12:33

  Yes! Minimalism (i lagom dos) for the win. Har du läst “Prylbanta”? Den är fantastisk! Skriven av bloggarna som har http://www.minimalisterna.se

  • Gratisprinsessan
   2018-07-13 at 17:11

   Ja lagom är bäst! 🙂 Har inte läst boken men följt deras blogg 🙂

 • Linda
  2018-07-02 at 22:19

  Vilken bra idé, ska göra detta, man har ju tusen saker som behövs slängas, eller skänkas bort. Toppen bra blogg du har. 🙂.

  • Gratisprinsessan
   2018-07-13 at 17:10

   Vad kul att du hoppar på! Hoppas det har gått bra hittills! 😀
   Och tack! 😀

 • Anna-Karin
  2018-07-02 at 21:17

  Det ska jag också göra, oftast börjar jag rensa med dunder och brak och tappar sugen på någon dag

  • Gratisprinsessan
   2018-07-13 at 17:09

   Ja det är lätt hänt att det blir så om man går in för hårt. Hoppas det har gått bra hittills! 🙂