100 kr rabatt på Muminkalendern!

Få 100 kr rabatt hos Matsmart

Superfynd hos Åhléns!

Minimalism

Vecka 5 – Rensa och organisera i kaos-lådan!

kaoslåda - före

Så kul att det var så många av er som ville att jag skulle fortsätta med veckoutmaningarna! Då kör vi vidare! 😀

Rensa och organisera i kaos-lådan!

Alla har väl ett sådant ställe (eller flera?) hemma, där allt smått bara hamnar i en hög. För vår del är det i översta lådan i en byrå som står precis vid ytterdörren. Där hamnar allt huller om buller! Det är verkligen en kaos-låda! 😛 Vi brukar även ha en liten mindre röra ovanpå byrån också där vi brukar lägga nycklar, koppel och annat sin som man råkar ha i fickorna haha. Men där brukar jag rensa med jämna mellanrum, det gör jag inte i byrålådan!

Som ni ser ovan ser det ut att vara en massa skräp bara haha!

kaoslåda - efter

Jag eftersträvar inte att ha så lite saker som möjligt, jag vill bara rensa bort allt onödigt!

Det blev en hel del som slängdes kan jag säga. Och en del flyttades till platser där de faktiskt hör hemma. Vi hade  dessutom FYRA paraplyer i lådan. FYRA! De är från resor där vi akutköpt paraplyer 😛 Men nu sparade jag två av dem som verkade stadigast. Det blir att ta med dem nästa gång istället för att köpa nya för en billig peng.

Sedan upptäckte jag att vi inte behöver köpa batterier på ett tag hahaha! Så onödigt! Så går det när man inte har ordning på sina grejer, man köper mer än vad man behöver helt i onödan 😉
Men så skönt att få ordning i lådan. Insatslådorna fanns på förebilden också, bara det att de inte syntes! De är från IKEA by the way.

Låda 2

byrå hallen låda 2 - före

Innan jag rensar bort en sak så funderar jag alltid på: kommer jag att använda denna sak inom de närmsta 3-6 månaderna? Om svaret är nej så rensas det bort!

När jag ändå var på gång så fortsatte jag organisera och rensa i de resterande byrålådorna också. Fram tills ca tre år sedan var det massvis med grejer i dessa lådor. Det var en del av vår “stockpile”. Mycket som var gratis eller som köpts väldigt billigt/gratis med kuponger. Dessvärre gör man mindre sådana klipp nu för tiden. Tiderna förändras!

byrå hallen låda 2 - efter

Nu försvann det en hel del från lådan! 😀 Vissa produkter flyttade in i badrummet och så ska jag sälja en hel del! 🙂

Låda 3

byrå hallen låda 3 - före

Det var kaos i sista lådan också haha! Mycket gratis/superbilligt här också. Den har varit mer packad än så faktiskt. Plomberade tandkrämer håller väldigt länge har jag märkt, så att de har varit i lådan i två år har inte varit några problem! Men jag är glad att vi faktiskt ändå har använt upp 80% av vår “stockpile”. Resten har vi sålt eller gett bort.

byrå hallen låda 3 - efter

Så fint det blev tillslut! Jag är supernöjd! Ekar lite tomt i lådorna nu! 😀 När jag ändå höll på så torkade jag ur lådorna också. Superskönt att få ordning och reda! 😀

Hoppas ni bli inspirerade till att ta tag i er egen kaos-låda eller liknande ställe ni har där hemma. Och kom ihåg – släng inte grejer som är hela och användbara – sälj eller skänk bort! 🙂

Missat en vecka? Se tidigare utmaningar här!

 • Helene
  2019-01-31 at 18:50

  Så fint det blev. Har oxå en sån låda den ska jag fixa imorgon& då blir det att ta dom andra lådorna oxå. Tack för inspirationen. Trevlig kväll. Helene .

  • Gratisprinsessan
   2019-02-02 at 22:41

   Tack Helene! Det blir säkert superfint hos dig också! 😀

 • Mikaela
  2019-01-31 at 18:49

  Håller med alla ovan, dessa inlägg är jätte roliga att ta del av och utmana sig sj med 🙂 och även jag gillar dina bilder, är de en kamera eller mobil? Eller använder du något extra ljus? 🙂 tacksam för svar. Ser fram emot nästa veckas utmaning.

  • Gratisprinsessan
   2019-02-02 at 22:54

   Kul att du gillar utmaningarna! 😀 Just bilderna ovan har jag tagit med min mobil. Inget extra ljus. Sedan har jag gjort bilderna ljusare och justerat skuggorna i Photoshop. Jag har ett studiokit med lampor (och en kamera) men jag är oftast för lat för att plocka fram lamporna 😉

 • Marie-Louise
  2019-01-31 at 13:46

  Kul med utmaningar! Har inspirerats en del av Netflix-serier också. Tycker att med både Marie Kondos och med Jill Pollacks metod så får man chansen att reflektera över precis varenda pryl man äger, typ “använder jag verkligen den här, behöver jag den här”. Minskar förhoppningsvis risken att göra nya impulsinköp sedan.
  Sedan försöker jag också att inte fylla på nytt när jag väl har rensat ut.
  Det är lite svårt att inte köpa “onödiga” saker när man läser annonser, får erbjudanden och särskilt om man får något på köpet… så jag försöker verkligen att inte klicka på annonser eller surfa runt på shoppingsidor, förutom när jag vet att jag verkligen behöver en sak, och om den saken finns på second hand så kollar jag där först.
  Menar inte att man ska behöva leva som en snåljåp, men lägger hellre pengarna på resor, god mat, bio m.m än på en massa onödiga prylar.
  Och så blir det förstås lättare att hitta i skåpen 🙂

  • Gratisprinsessan
   2019-02-02 at 22:52

   Ja jag tycker tv-serierna också är inspirerande! Man får in ett annat tänk när man rensar 🙂

   Kan förstå att vissa har svårt att motstå annonser och erbjudanden. Själv har jag aldrig riktigt haft det utan har alltid tänkt “behöver jag det här?”. Men jag är nog mer strikt nu för tiden än för några år sedan 🙂

   Jag är precis likadan! Lägger hellre pengar på upplevelser, resor och mat än en massa onödiga prylar 😀

 • Igina
  2019-01-31 at 11:38

  Så fint du har gjort❤Du har inspirerad mig😃Ha en fin

 • Fröken Y
  2019-01-31 at 10:44

  Jaaa! Fortsätt väldigt gärna med veckoutmaningarna. Älskar känslan av att ha rensat!

  • Gratisprinsessan
   2019-02-02 at 22:49

   Kul att du gillar dem! 🙂 Älskar också känslan av att ha rensat bort allt onödigt! 😀

 • Liza
  2019-01-31 at 09:25

  Gud så bra det blev, vad underbart att få ordning och en sån koll på vad man faktiskt har. Måste fråga bara vad du menar med det här:

  “Mycket som var gratis eller som köpts väldigt billigt/gratis med kuponger. Dessvärre gör man mindre sådana klipp nu för tiden. Tiderna förändras!”?

  Jag hittade nog till din blogg för knappt ett år sedan. Jag vet inte om du menar att det fanns bättre erbjudanden förr och är svårare att hitta nu eller om du numera aktivt väljer bort gratisgrejer och liknande? Blev nyfiken. Själv älskar man ju att göra klipp etc. men kan också känna att det ofta blir mycket onödiga prylar när saker är gratis/billigt, alltså att man ska ha bara för att det inte kostar något typ. Har börjat tänka mer ur ett miljöperspektiv och då känns ju onödig konsumtion som en stor bov.

  Sedan måste jag även fråga hur du tar dina bilder, blir väldigt fina och ljusa tycker jag 👍🏻

  • Gratisprinsessan
   2019-02-02 at 22:48

   Jag menar att det inte finns så många kuponger längre, i alla fall inte häromkring. Det var också en hel del mer gratisutdelningar för några år sedan. Men jag har också blivit lite mer restriktiv med vad för grejer jag väljer att ta del av 🙂 (Tänker alltid efter innan – behöver jag det här?) Så det är både och.

   Bilderna ovan har jag tagit med min mobil faktiskt. Sedan har jag gjort dem lite ljusare och justerat skuggorna i Photoshop 🙂 Jag har ett studiokit med lampor och en bättre kamera jag använder ibland men jag är oftast för lat för att plocka fram dem 😉

 • Emma
  2019-01-31 at 07:09

  Gillar dessa inlägg! Tack och lov rensade ja dessa lådor för två veckor sen så jag slipper denna veckan 😅

  • Gratisprinsessan
   2019-02-02 at 22:43

   Kul att du gillar dem! 😀 Vad bra, då kan du ta det lugnt denna vecka haha 😀

 • Sara
  2019-01-31 at 00:56

  Super! 👍🏻