Hur snål är du?

av Gratisprinsessan

hur snål är du?

Hur snål är du egentligen?

Jag anser mig vara en aning snål (ekonomisk!), kanske inte i alla avseenden men i det mesta. Inte för att jag behöver utan för att jag hellre lägger pengar på annat eller sparar till något större. Dock är jag alltid väldigt givmild mot nära och kära, och de i sin tur tycker att jag är för snål mot mig själv.

Jag är en sådan som klipper itu tandkrämstuben när den håller på att ta slut, för att verkligen få ur allt. Speciellt sedan jag börjat använda dyrare tandkrämer! Tro mig, det finns mycket kvar i en tub även om man inte kan trycka ut något! Jag brukar sätta på den övre hälften igen så att tandkrämen inte torkar ut så snabbt.

Brukar även klippa itu förpackningar som innehåller smink eller bodylotion för att få ut allt. Onödigt att slänga innehåll när man har köpt en dyr skönhetsprodukt!

När vi städar använder vi mikrofibertrasor som vi sedan tvättar i maskin. Kan ju användas nästan hur många gånger som helst. Dock är jag nyfiken på disktrasor i lin, men de verkar dyra att köpa.

Snåltips

Har ni några tips på enkla små saker ni gör för att spara pengar? Dela gärna med er av era snåltips i kommentarerna! Så kan vi hjälpas åt att bli mer ekonomiska! 🙂

20 kommentarer

Tina Nilsson 2018-05-02 - 13:46

Sparar äggkartonger och sår frö i, gör middagar av rester som finns i kyl o frys ( blir nya upplevelser) tex omeletter med olika ingredienser. Köper begagnat på Tradera och olika loppisar ( Love IT 💕).

Hannah Solina 2018-05-02 - 14:06

Jag är en snålis, ibland pinsamt snål. Som när nån vän vill äta på stan och jag köper en brödbit + ett äpple för totalt 10 kr på ICA och sitter och nafsar på, haha. Förut var jag dålig på att unna mig dyrare saker och köpte alltid det absolut billigaste, men jag har blivit mycket bättre på att unna mig saker med en högre prislapp – har också märkt att iochmed högre kvalité/drygare produkt så är det inte så dyrt som det verkar.

Snåltips: Använd återanvändningsbar plastkasse när du handlar. Så onödigt att betala för plastpåsar. Ingen stor kostnad, men en väldigt onödig.

Matilda 2018-05-02 - 14:06

Använder det gamla akvarievattnet för att vattna blommorna. De får gratis gödning och jag sparar in på vattenräkningen 😉

A 2018-05-02 - 14:57

Beställde dessa disktrasor som man kan tvätta i tvättmaskin och återanvända. Så slipper man köpa nya disktrasor som jag tidigare gjort. https://www.hemtex.se/article/disktrasa_146483?attr1_id=193

Anna 2018-05-02 - 15:10

Här hemma skär vi yoghurtförpackningarna på hälften och får ur en dryg dl till. Snålt, japp!!

Sanna 2018-05-03 - 15:42

Så gör jag med! Nästan alltid ca 1 dl som annars bara kastas! 🙂

My - Gratis Vardag 2018-05-02 - 15:50

Jag har disktrasa i lin, de suger upp vattnet dåligt så jag har börjat fuska med tvättsvamp igen (dumt jag vet haha) Men jag gillar att man enkelt bara kokar trasan i en kastrull en stund för att ”tvätta den” när man känner för det.

Man kanske ska prova annat längre fram, just mikrodukar har jag svårt för av någon anledning. Men hmm.. trasor av annat slag som man kan tvätta kanske är en tanke att prova.

Jasmin 2018-05-06 - 11:58

Gamla bitar av T-shirt funkar fint hos oss, syr fint eller bara fint som de är.

Anette 2018-05-02 - 16:21

Använder Ikeas barntvättlappar som disktrasor. Tvättar de ofta. Funger superbra. Har i lin också nen tycker inte de är värda priset 😊

Elly 2018-05-02 - 16:45

Jag använder gamla lakan och handdukar när jag putsar på bilen.

Gröt som blir över, rivna morötter eller överblivet potatismos har jag i när jag bakar bröd, blir nyttigt och väldigt saftigt.

Har byteskväll med polarna för att byta både kläder och inredningsprylar.

Har garageloppis varje sommar för att rensa ut hemma.

Jag har slutat köpa kaffe ute, lägger istället 100kr i veckan i en sparbössa. I år blev det en resa till london

Syrran och jag brukar byta smink, hårprodukter och dylikt. Ibland passar det man har bättre hos nån annan.

Underskatta inte pytt i panna… varje tordag brukar vi ha rest-fest med veckans rester i ny tappning.

Sandra 2018-05-02 - 17:45

Det där var ju riktigt smarta tips! Undrar hur mycket av innehållet man slänger räknat i procent? När det gäller disktrasor i lin kan man virka själv, inte svårt för en nybörjare, bara att kolla in virkvideos på Youtube. Ett annat bra tips i köket är att använda handdukar eller T-shirts som ändå ska slängas. Klipp dem i lagom bitar och använd som disktrasa eller städtrasa.

Lotta 2018-05-02 - 19:05

Min dagkräm är i tub. Det är omöjligt att klämma ut det sista utan få en jätteklick som blir för mycket. Jag har en liten plastburk som jag klämmer ut det sista i. Tror det var från en goodiebag från Nordic Feel… Sen kan jag ta precis vad jag behöver. Konstaterade att det var en hel del kvar som jag missat tidigare!

Sanna 2018-05-02 - 20:55

Jag städar också med mikrofibertrasor, det gjorde jag inte innan, men efter att ha arbetat som lokalvårdare i drygt två år, så införde jag mikrofibertrasor även här hemma.

Som person är jag annars ganska givmild emot andra, jag älskar att köpa presenter och överraska andra i min omgivning med de där lilla extra. Men emot mig själv är jag otroligt snål, och det är sällan jag investerar i eller köper hem något som jag vill/behöver ha.

De få tillfällen jag unnar mig själv något, så är jag ganska snål/ekonomiskt. Köper hellre flera billiga tröjor än en enda dyr, och väljer 9 av 10 gånger att gå till en billigare frisör än en som är lite dyrare.

Kram Sanna

Jasmin 2018-05-06 - 12:00

Hehe hög igenkänning faktor på allt du nämt 🙂

Daniella 2018-05-02 - 21:26

Jag gillar att ha ost till maten (gratänger, pajer m.m.) men riven ost är så himla dyrt så jag passar alltid på att köpa ost när det är extrapris och sedan river jag den själv och fryser in, så kan man bara strö över det på maten när det är fruset.

Katarina 2018-05-03 - 03:28

Här är en till ekonomisk snålis 🙂 Så kul att läsa andras tips (tummen upp) Lite tips från mig..
investera i en bra matberedare med rejäl motor (se till att få ett bra pris på den under tex kampanjer). Jag använder min ofta då jag tex slänger ner morötter, blomkål och kör till en grov massa som jag använder i grytor, färssåser och soppor för att dryga ut. Riv den där osten som blir kvar på slutet och frys in för att använda på gratänger, pizzor.
Skaka ur det sista i ketchupflaskan med vatten, köp färska champinjoner när det är billigt och rensa och skär dom i bitar och frys in till senare behov.
Använd ättika istället för sköljmedlet (bra för plånbok och miljön)
Kör diskborsten i diskmaskinen eller koka den, vi har inte bytt på över ett år nu.
Gör din egen version av utemat när ungarna börjar bli sugna på pizza, burgare, subwaymackor..mina ungar föredrar numera min ”utemat”.

Igina 2018-05-03 - 08:01

Jag gör också samma sak med tandkrämen ! Inte bara det, med ögonkräm, Body lotion, yoghurt, shampo/ balsam. Min mamma har lärt mig att inte slösa pengar och man visar respekt mot pengarna och saker.

Jenny 2018-05-03 - 11:48

Jag har börjat klippa mig själv! Tycker inte det är så kul att gå till frisören (tycker det är svårt att hitta på saker att kallprata om) och sen så gick jag till en frisör som brukade klippa på 15 min. Det kostade 250 kr, så det var ju billigt i och för sig, men jag tänkte att detta kan jag lika gärna göra själv. .. Har en rätt lättskött frisyr (rakt till axlarna) och kollade på lite videor på Youtube hur man klipper sig själv, det finns lite olika tekniker. Köpte en frisörsax från Fiskars för ca 150 kr på Järnia. Den kostnaden har jag tjänat in många gånger om, senast jag klippte mig hos frisör är i slutet av augusti. Det är kul när man får kommentarer om att man är snygg i håret och stolt kan säga att man klipper sig själv. 🙂

Sanna 2018-05-03 - 16:44

Är oxå sån som skrapar och klipper isär tuber och förpackningar.
Skippar köpedryck (kaffe,te,läsk, energidryck mm) och har alltid en flaska vatten/saft i väskan istället.
Utnyttjar kuponger till max, ibland blir det bra pinsamt haha 😀 Köper varor till nedsatt pris och kort datum, håller oftast flera dagar längre.
Gör eget jordnötssmör. Kör 1 påse salta jordnötter i mixer ca 5 min, ha i socker efter smak.
Kasta inte bruna bananer! Frys dom och gör glass eller smootihe!

Ett snål/spartips jag läste för flera år sedan som satt sig i bakhuvudet är att handla efter kilopris. Tex frukt, grönsaker, kött och ost, smör och andra varor i lösvikt. Han hade bestämt sig för att under en period inte handla nåt som kostade mer än 50kr/kg. Nu förtiden står det nästan på alla prisetiketter i matbutikerna vad kilopriset för produkten är. Eller per liter.

Är du bra på nåt erbjud dig hjälpa. Ofta blir det väldigt uppskattat och ibland får man nåt litet som tack.
Ha en lillebror som bilmekaniker haha spara 1000-lappar 😛

Se över elkostnader. Byt avtal om du kan få bättre årskostnad!

Lena 2018-05-07 - 12:24

Många bra tips här😊. Den största vinsten gör vår miljö när vi återanvänder, ”snålar” och undviker att köpa nytt. Bytardagar är kanon, jag har haft det i flera år som ett litet event. Herrejösses va mycket grejer man har som man egentligen inte behöver!🤤

Kommentarer är avstängda.