Allmänt

Försenat eller inställt flyg? Så får du pengarna tillbaka!

pengar tillbaka för förenad flygresa

– Inlägget är ett samarbete med Flightright –

Försenat flyg?

Det finns väl inget värre än när flyget blir försenat, överbokat eller inställt? Och dessutom kan det vara svårt att få pengarna tillbaka från flygbolaget, trots att man kan ha rätt till det! Det kan verkligen vara tidsödande och jobbigt att ta striden själv, och dyrt om man anlitar advokat. Men det finns hjälp att få!

Enligt EU-förordning 261/2004 så har man som passagerare på ett flyg (inom EU) rätt till ekonomisk kompensation om flyget är mer än tre timmar försenat. Du har också rätt till ekonomisk kompensation om ditt flyg har blivit inställt eller överbokat. Du kan läsa mer om vilka rättigheter du har hos Konsument Europa och på Regeringens webbplats.

Kräv ersättning

Ett sätt att försöka få pengarna tillbaka är att anlita t.ex. Flightright som tar striden åt dig. Genom deras tjänst kan du på ett par minuter få reda på om du har rätt till ersättning. Du fyller i om det gäller en försening, ombokning, ett missat byte eller ett inställt flyg. Det är helt gratis att göra kontrollen vilket är superbra.

Så mycket kan du få tillbaka

Om kontrollen räknar ut att du har rätt till ersättning kan du ge dem tillstånd att driva ditt ärende mot flygbolaget. Om det skulle behövas så kan de även representera dig i domstol. Det går att få upp till 600 EURO/6000 SEK i ersättning per person. Kompensationens storlek varierar beroende på flygdistansen och andra omständigheter. Men oavsett så det är ju pengar som man verkligen inte vill gå miste om!

Vad kostar det?

Om de lyckas få tillbaka pengarna så tar exempelvis Flightright ut en provision på 29,75% av din ersättning, inklusive moms. Vilket det kan vara värt då man själv slipper allt pappersarbete. Om de INTE lyckas så betalar du ingenting!