Test: Städa med bikarbonat och ättika!

av Gratisprinsessan
städa med bikarbonat och ättika

Igår tog jag mig i kragen och testade att städa med bikarbonat och ättiksprit som jag skulle ha testat i flera år nu men aldrig kommit till skott! 😀

Det sägs ju att det är något som man har hemma och som man kan ta till att städa med om man inte har något annat. Jag brukar liksom aldrig ha dem ingredienserna hemma så jag köpte enbart för att testa. Det ska också vara ett alternativ till giftiga och dyra kemikalier. Dock tycker jag att man missar att höja ett varningens finger, det bildas en kemisk reaktion som bubblar upp rätt snabbt så stå inte för nära med ansiktet 😉

Jag använde mig av bikarbonat, ättika och salt och hällde på lite grann på måfå. (Det finns annars recept på blandning om man Googlar.) Man får hälla på bikarbonatet och saltet först för när man sedan häller på ättikan så kommer reaktionen snabbt!
Man kan tydligen även använda varmt vatten, beroende på vad man ska rengöra.

Badkaret

städa med bikarbonat och ättika

Jag testade först i badkaret, det blir snabbt smutsigt nere i eftersom det även duschas smutsiga hundtassar ganska ofta 😛 Dock brukar jag inte få bort allt under själva överdelen när jag städar annars. Men med ättika/bikarbonat så blev det riktigt fint! Jag skrubbade med en diskborste och tog de sista resterna med en tops. Spolade sedan rent med vatten. Gick snabbt och smidigt!

Disko i köket

städa med bikarbonat och ättika - vasken

Fyyyy vad äckligt det ser ut! Jag som tycker jag rengör tillräckligt ofta! Tydligen inte haha! 😛 Jag skruvade loss ovandelen i en av diskhoarna i köket och hittade denna härliga sörja. Usch! Hällde på lite av ingredienserna och skrubbade med en diskborste och sköljde sedan med vatten. Rent och snyggt efteråt! 😀

städa med bikarbonat och ättika - vasken

Själva undersidan på silen/locket var en knivigare situation. Där var smutsen verkligen ingrodd så jag hällde ingredienserna över en gång och skurade med diskborste. Det sista skurade jag bort med en stålsvamp. Det blev rent och fint det också! 😀

Slutsats

Ingredienserna är billiga att köpa och jag tycker faktiskt att själva rengöringen gick bra mycket snabbare än som med t.ex. Cilit Bang jag har använt tidigare. Så vid varje storstädning kommer jag definitivt att använda ättika och bikarbonat igen! Antingen ihop eller var för sig. 🙂

Har du testat?

Har du testat att städa med bikarbonat/ättika? Blev du nöjd med resultatet?

20 kommentarer

Andreas L. 2018-01-28 - 09:38

Det räcker med bara ättika.

Bikarbonat är basiskt, ättika är surt. Om man blandar tar de ut varandra.

Ma 2018-01-28 - 09:54

Brukar använda det på svårt nedsmutsade ytor.

Daria 2018-01-28 - 10:47

Ser rent ut men jag slår verkligen ett slag för att städa med mikroorganismer istället. Dels för att det blir rent, luktar gott och det är snällt mot både natur, djur och oss människor. Vattnet som blir över vid tex golvstädning kan du vattna blommor och rabatter med där mikroorganismerna fortsätter göra nytta. Och häller man det i avloppet fortsätter de rensa där. Torkar inte ut huden och är inte farligt ??

Gratisprinsessan 2018-01-30 - 18:14

Tack för tipset! Ska kolla upp det 🙂

annica 2018-01-28 - 11:20

tack för alla fungerande tips.Du är bara bäst

Gratisprinsessan 2018-01-30 - 18:14

Kul att du gillar dem! 😀

A 2018-01-28 - 11:52

Bra tips Malin! Har också länge tänkt att jag ska rengöra så. Daria, var får man tag i mikroorganismer? Det vill jag testa.

Gratisprinsessan 2018-01-30 - 18:15

Kul att du gillade det! 🙂

vickan 2018-01-28 - 13:15

Jag har aldrig städat med bikarbonat ättika m.m. Men däremot använder jag det som en slags propplösare. Stora stopp då krävs slamsugningsmaskin eller annat. Men har det bara börjat rinna ner lite sämre-lukta lite smutsigt från avlopp i badkar/diskho/handfat så häller jag i bikarbonat och får stå en liten stund, sedan häller jag på ättikssprit. Får verka ett tag. För att slutligen avsluta med att hälla i kokande vatten. Toppen! (men som sagt, det blir ju reaktion mellan ättika och bikarbonat så håll ansiktet borta!)

Gratisprinsessan 2018-01-30 - 18:17

Smart! Det ska jag testa nästa gång det börjar bli stopp 🙂

Igina 2018-01-28 - 16:01

Alltså ett fantastiskt resultat?Jag visste redan att man kunde använda bara ättika för att städa, dödar bakterier, fungerar och är billig och miljövänligt ?Jag ska nu testa tillsammans med salt och bikarbonat. Tack för tipset! ?

Gratisprinsessan 2018-01-30 - 18:18

Så lite så! Hoppas det fungerar bra för dig med 🙂

Lisette 2018-01-28 - 18:28

Späd ut ättika med vatten så kan du rengöra kaffebryggaren, vattenkokaren och tvättmaskinen. Häll i maskinerna och låt de gå ett program på hög värme. Kaffebryggare och vattenkokare får gå med enbart vatten ett par gånger efter. Miljövänligt att avkalka med.

Gratisprinsessan 2018-01-31 - 06:14

Bra att du påminde mig om kaffekokaren! Har en gammal som åker fram när mina föräldrar kommer på besök (varken sambon eller jag dricker kaffe) och den skulle behöva sig en avkalkning! Då kör jag på ättika där med så slipper jag köpa dyrt avkalkningsmedel 🙂

Marie-Louise 2018-01-28 - 18:45

Jag använder alltid en hemmagjord blandning för fönsterputsning och speglar, spara en tom sprayflaska som det varit fönsterputs i eller blanda i en blomsprayflaska, någon matsked diskmedel, lika mycket ättika och sedan fylls den upp med varmt vatten och bara skaka om flaskan lite.
Citron kan man använda som fläckborttagare på kläder innan man tvättar plaggen, gnugga med en halv citron. Funkar även på kakel som har blivit matta och missfärgade, gnugga med citron, den har en blekande effekt och tar bort kalk.
Det är onödigt att köpa dyra städmedel och man slipper utsätta sig själv och grundvattnet för kemikalier.

Gratisprinsessan 2018-01-31 - 06:24

Så många användningsområden! Tack för tipsen 🙂

Lisa 2018-01-29 - 18:00

Citron i mikron i en skål med vatten eller en citronhalva i diskmaskinen funkar också 🙂

Gratisprinsessan 2018-01-31 - 06:25

Oh! Det ska jag ta och testa med. Tack för tips 🙂

Anno 2018-01-31 - 15:28

Enkelt att putsa silverbesticken tom med roligt 🙂
Ta en platsbunke och lägg aluminiumfolie i botten häll i ca ½ dl salt häll på kokande vatten. Lägg sedan ner silverbesticken. Vips så är de fina utan massa medel och tid.

Aisha 2018-01-31 - 20:06

Jag har sedan några månader börjat använda ättika istället för sköljmedel. Naturligt och giftfritt! Dessutom luktar tvätten sååå fräscht (på ett annat sätt, typ neutralt) efter tvätt. Känns bra för både mig och mina barns hy. ❤️

Kommentarer är avstängda.