Halloj! Imorse vad det bakdags här hemma så jag har minsann gjort en ny laddning med mitt favoritbröd 🙂 Det är enkelt att göra, billigt och gott dessutom!
Jag har bakat bröd istället för att köpa i affären ett tag nu. Det blir billigare och så slipper man alla tillsatser som finns i köpebröd.
När jag gör långpannebröd brukar jag oftast använda två olika sorters mjöl, Vetemjöl Special Fullkorn och Finmalt Rågmjöl, för att få brödet lite grövre. Men givetvis kan man ju bara ta vad som finns hemma. Har även testat att baka för hand och i köksmaskin och båda sätten går bra. Anser mig fortfarande vara nybörjare så har ni några tips på goda bröd/frallor så tipsa gärna! 🙂
Har för mig att jag hittade originalreceptet hos Niiinis Kitchenlife, som jag sedan har modifierat lite 🙂
Långpannebröd recept
8 dl mjölk
4 dl havregryn
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör (värm det lite i micron om det är för kallt)
1 tsk salt
1 msk honung
ca 10-15 dl mjöl (jag brukar använda hälften Vetemjöl Special Fullkorn och hälften Finmalt Rågmjöl)
Gör så här:
- Häll i 6 dl mjölk (av 8) och havregrynen i en kastrull. Koka upp så det blir lite grötigt (inte för tjockt!).
- Häll sedan i 2 dl kall mjölk och låt det svalna så det blir fingervarmt, eller 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin.
- Häll sedan ner havregrynsröran i bunken och rör runt tills jästen lösts upp.
- Häll sedan ner smöret, saltet och honungen. Häll ner mjölet lite i taget. Degen ska vara lite kladdig men ändå släppa lite lätt från bunken.
- Låt jäsa i 30-40 minuter.
- Lägg i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt. Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag brukar använda fingrarna samt rulla ett glas för att snabbare få ut degen i hela plåten.
- Dela upp degen i 16 bitar med en pizzaslicer, strö över lite mjöl och låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. När degen jäst klart – sätt in plåten och låt brödet gräddas i 20-25 minuter tills det får en fin färg.
I mammas varmluftsugn har jag haft plåten längst ner och i min gamla ugn här hemma har jag plåten i mitten. - Ta sedan ut brödet, skär upp det och låt svalna på ett galler. Klart!
När brödet har svalnat brukar jag frysa in det i påsar. Så på morgnarna tinar jag upp en bit i micron, det blir såååå gott! 😀
Ps. Spana gärna in mitt recept på vegetariska morots- och halloumibiffar!
3 kommentarer
Åh så smart! Ska testa snarast 🙂
Min favorit som jag själv brukar göra är supersimpel, blir en limpa och krävs ingen jästid alls! (Jag brukar bara göra halv sats då jag bara har en limpform :P)
Det blir dock extremt stor smakskillnad bereonde på vems mix för brödkrydda man använder, jag har provat Icas och Santa Marias och den ena är lite skarapare i smaken än den andra då den har mer av en av ingrediens och saknar en annan (är du intresserad så kan du bara kolla på baksidan av dem, den med flest olika kryddor är den som jag tycker blir godast men kommer inte ihåg just nu vilken som är vilken!)
https://www.ica.se/recept/annerstaskolans-yoghurtlimpa-712888/
Stort tack för tipset, ska kolla upp det! 🙂
Kommentarer är avstängda.