Varning för oseriösa företag

av Gratisprinsessan
konsumentverket
Allt som är gratis är inte gott. Man bör vara noga med att läsa det finstilta och vara restriktiv med att lämna ut sina personuppgifter – och särskilt – sitt kortnummer!

Jag såg ett tips förra veckan om att man kunde få testa gratis parfym från ett företag som kallar sig COSCLUB. Väl inne på sidan fick man sedan reda på att man var tvungen att betala 6kr för portot och då ange ett betalkortsnummer. Då det för mig lät väldigt suspekt så struntade jag i detta.

I en av kupongbytargrupperna så uppmärksammade Lena detta och länkade till Maria Lundmark Hällstens blogg där hon berättar att COSCLUB (även kända som Parfymsverige.com) har dragit pengar från hennes konto utöver de 6 kronorna. Läser man kommentarerna så är det otroligt många som blivit av med en massa pengar.
Villkoren där det står att man går med på att ”prenumerera” och på så vis betalar 299kr varje månad ska tydligen ha stått med svagt färgad text långt ner på sidan. Därför är det viktigt att kolla upp företagen innan man lämnar ut sina uppgifter. Låter det för bra för att vara sant är det oftast det också.

En sökning på Konsumentverkets sida så får man upp att det har gjorts 23 anmälningar för olika typer av produkter sedan 2013.

Ett liknande företag är Kontura som bland annat erbjuder gratis tvättmedel som kallas Dizolve (de har fått mycket kritik på Facebook), de har också blivit anmälda till Konsumentverket ett flertal gånger dock för att de lovat ”gratis rakhyvlar”. På Dizolve’s sida står det lite tydligare att man blir prenumerant men inte vad prenumerationen kostar om man inte klickar sig vidare till villkoren.

Båda företagen har eller har haft sin reklam på Facebook.

Summa summarum – läs noga! 🙂